TEMAN WANITA

assalamualaikum....
gua adalah lelaki bujang yang merdeka....
pernah juga dua tiga kali gua ada rasa nak cari teman wanita....

boleh buat main mesej waktu sunyi sunyi....
tapi bila gua sedar....gua bukan into sangat dalam main main mesej.....
gua batalkan.....
tapi gua kadang gusar juga...
bila tengok facebook orang lain ...
siap ada yang dah kahwin....
gua mula rasa gua ni tak laku.....
baru baru ini gua ada lepak dengan seorang member lama gua....
gua tak tahu nak cerita macam mana....
tapi gua tahu....dia dah ada awek sekarang.....
itu gua tak kisah sangat.....
normal la....belajar dekat unversiti ada awek....
yang gua jadi risau masa depan rumah tangga gua....
agak agak bini gua jenis apa entah nanti....

gua mula buat pemerhatian dekat jenis wanita masa kini....

hasil pemerhatian gua....

awek awek zaman sekarang

1)lepas putus dengan teman lelaki mesti kutuk kutuk dekat facebook.....letak dekat status.....

"aku benci lelaki"
"kenapa aku yang harus terima semua ini"
"mereka semua sama"

dan banyak lagi.....
gua mula fikir.....first sekali gua "sigh"....mengeluh....lepas itu maki sikit dalam hati....

sikit je....tak sampai mencarut pun.....gua cakap dalam hati.....waktu bercinta tak ada pula fikir semua lelaki sama je.....waktu tengah sedap pakwe dia lah nombor satu...tiada dua....aku pecinta yang setia.....dan banyak lagi kata puja untuk pakwe dia......

lepas putus....mereka ini meletakkan salah seratus peratus di bahu lelaki.....malah semua jenis lelaki....termasuk lelaki yang bertugas sebagai tukang ambil order di maple......
owh....itu memang sangat adil......akibat percintaan gagal.....semua lelaki disamakan.......adil.....
kenapa tidak dulu difikirkan akan hal hal kesamaan semua lelaki......bagi gua.....awek awek macam ini tipikal.......gua kalau boleh tak nak awek yang cepat putus asa macam ini......

2)pemerhatian ke dua gua

awek yang jenis ikut perintah pakwe.....setiap aktiviti kena buat laporan......kalau boleh kena sediakan satu log book.....isi semua senarai aktiviti.....hantar pada pakwe untuk buat rujukkan......nak pergi tandas pun kena minta izin pakwe dulu......nak cakap dengan lelaki lain pun susah....kena ada orang tengah.....takut nanti pakwe dia nampak.....jadi point untuk gaduh......

gua tak reti nak cakap apa dekat makwe jenis ni.....kadang gua cakap....bagus....kadang gua maki juga......bagus sebab jujur......kena maki sebab lurus......

gua tak suka makwe macam ini.......bagi gua....fungsi makwe adalah untuk berkongsi semua suka duka dan pendapat.......habis kalau dah nak pergi toilet pun mintak izin pakwe.....lu orang rasa makwe jenis macam ini ada ke kemahiran untuk menghasilkan pendapat......mungkin boleh diajak berkongsi......tapi untuk pendapat makwe makwe macam ini biasanya akan sama je dengan pendapat yang dicetuskan pakwe.....

mereka akan kata.....

"ikutlah..."
"saya okay jer...."
"tak kisah lah...."
"tak tahu lah nak cakap macam mana....."

ok.....itu lurus namanya......bagi gua....makwe haruslah dilengkapi dengan kebolehan membantah.....gua ulang....kebolehan membantah.......bukan memberontak.....kalau lu orang nak jadi makwe yang dilengkapi dengan kebolehan memberontak gua tak kisah.......kang kena terajang dengan pakwe lu orang....jangan salahkan gua......

3)pemerhatian ke tiga gua....

jenis ke tiga ini jenis yang tak boleh dikongkong sangat.....jenis yang ini memang kontra dengan jenis ke dua.....ada sesetengah dari makwe jenis ini yang pasang lain......gua tengok pun tak tahu nak cakap apa.....gua malas nak ambil kisah makwe jenis nie.....jadi pemerhatian gua dekat jenis makwe nie singkat je.....gua terus belah......malas nak usya usya makwe macam ini......

4)pemerhatian ke empat gua.....

jenis ini solehah.....sempurna.....mantap.....kaya....dan macam macam lagi......tapi jenis ni pun gua tak mengharap sangat......sebab gua rasa gua sekadar gagak di rimba.....keyakinan gua untuk memiliki makwe jenis nie gua lempar jauh jauh.....takut gua yang makan hati.....

kalau pun makwe jenis ni sangkut dekat gua.....tak semestinya keluarga dia ok.....abang kakak....mak bapak....keluarga dia mesti harapkan yang terbaik untuk dia.....jadi gua malas lah dalam menjadi hipokrit dengan mempamirkan imej lelaki warak......gua memang tak masuk sangat dengan berlakon macam cerita nurkasih......


****

sebenarnya banyak hasil pemerhatian gua dekat makwe makwe.....tapi gua tak larat la nak tulis.....gua tulis yang majoriti je......

lagi satu gua nak ingatkan makwe makwe kat luar sana....... lu orang jangan tuduh gua stalker pulak......tak pasal pasal gua jatuh standard nanti......tapi sebenarnya ada jugak gua tengok gambar lu orang dekat facebook......gua tengok je....tak ada pasang cita cita........jadi lu orang jangan pandang serong pada entry ini......

last last gua rasa sebab itu lah kisah cinta gua tak ada kemajuan.....jadi gua decide untuk duduk diam.....tunggu apa yang datang....gua baham....hahaha.....

7 ulasan:

nabilah saraf berkata...

err, aku jenis yang mana? nak tau jugak :)

A I N >.< berkata...

hahahaha
nak jugak ade post single2
musim ea?

rhazes mohamad berkata...

nabilah=kau unik la..satu dalam sejuta..haha..

Ain=aku sunyi..huhu

nabilah saraf berkata...

ahh! unik la bagai..perli pulak kan.

Asma' Ahmad berkata...

rhaz.. ad awek yang dr pemerhatian pertama boleh berubah jd pemerhatian keempat.. itu alhamdulillah.. tapi kalau terbalik, it masha Allah.. people change from time to time.. from experiences and mistakes.. harapnya, esok masing2 kita jumpa a better person.. tak perfect takpe.. sebab memang tulah hakikatnya.. bila berdua (dlm landasan islam), biar untuk saling melengkapkan dan memperbaiki kekurangan.. hee.. kau masih muda kawan. jgn risau lagi hal2 ni.. tp zmn ak kat u dulu, memang rasa ni membuak2.. (honestly! haha) but once ko dah di ambang nak grad, ko lebih risau mcm mana nk cr makan dr nk cr pasangan. hohoho! btw, thanks for sharing pemerhatian ko.. somehow, tu sebagai landasan spy aku ambil yang baik, dan buang mana yg buruk ;)

rhazes mohamad berkata...

haha....aku saja jer....sebab ramai juga antara kawan aku yang dah berkahwin.....

hish....napa entah aku fikir benda nie....

rhazes mohamad berkata...

nabila....kau memang unik la....[serius dan tegas]