SEMALAM

Gua lepak di satu maple di suatu petang...tiba tiba gua terserempak dengan kawan lama gua yang baru baru ni gua dengar cerita kena tangkap masuk dalam lokap....cilake mamat nie....lokap dah macam hotel dah....itu pandangan tetap gua dekat mamat nie...gua macam biasa....berbudi bahasa mempersilakan beliau duduk tanpa niat untuk belanja apa apa....gua memang tak ada diskriminasi nak lepak dengan orang macam ini....selagi gua boleh jaga diri....gua terima orang orang macam ni masuk dalam senarai-boleh-ajak-borak gua....beliau pesan air limau....cilake lagi dalam hati gua kata....”mamat nie nak cuci urin la nie....mesti tak clean”....

Conversation bermula walaupun gua dengan dia Cuma pakai seliper jepun jea....tak mampu nak beli converse all star....

“eh....gua dengar ari tue lu masuk dalam...apsal??...pecah rumah??...”gua mulakan dengan bahasa pasar walaupun gua tak jual apa apa...beliau pun tak nak beli apa apa dari gua....

“cilake lu....gua masuk dalam kantoi urin la...”balas beliau membetulkan pra-sangka gua....

“lu nie gua tengok lokap dah macam hotel...lu bila nak convert attitude lu??...”gua meleraikan apa yang terbuku dalam hati gua....nawaitu nak sekolahkan mamat nie...suddenly tak jadi...sebab kalau gua ambil mamat nie jadi murid...nescaya kad penalty dia kena disediakan dua keping untuk setahun...membazir manila kad jea gua rasa....batalkan niat...

“alahai lu nie...gua tengah on the way nak ubah la nie....lu rilek jea...ada hari lu tengok la gua dagu ada janggut...mata ada celak....kepala ada serban...upgrade sahsiah....”...balas beliau mempertahankan diri....

“cita cita dah murni...usaha tak timbul lagi....”perli gua bercili api....alah...memang tak ada kesan pun hujankan mamat nie dengan hujah hujah bistari dari dalam sanubari....

“apasal boleh kantoi....lu chill kat mana??...dah tak clean tue duduk satu tempat sudah... ”saran gua macam berpengalaman....

“gua lepak kayangan itu hari...awek gua menggedik....nak naik langit katanya....tak tahu pulak kat situ diorang ada letak skuad pencegah maksiat....skuad pencegah kerakusan....pembasmi kuman....anti-virus...anti-septik....banyak lagi lah....diorang cas gua buat mini projek filem porno dengan awek gua....cilake....gua duduk duduk sopan je kat situ...tak ada buat onar pun....style dengki dengan keamanan yang gua miliki...style Israel betul....” jelas beliau dengan situasi di kayangan itu hari....

gua pun suka lepak kayangan....boleh Nampak klcc... bangunan tinggi tinggi....siapa siapa yang tengah high pula...dengar cerita orang orang tua di situ...jika bertuah boleh sentuh bulan.... alhamdulillah....time gua chill...tiada perkara yang mendatangkan fitnah yang gua bawa...so keamanan gua terjamin dengan sikap berjaga jaga gua....

“siapa sauk lu??...”Tanya gua keliru...

“Jabatan sukarelawan dan skuad pembanteras kemungkaran...”balas beliau berkias....dalam hati gua...padan muka siapa suruh pergi bakar line....buat line panas jea....

“jabatan tue ada satu awek nie....pakai tudung labuh labuh...siap cermin mata skema lagi nie...dia sekolahkan awek gua dengan gua lu tau...”tambah beliau lagi....

“dia cakap apa??...”Tanya gua

“mula mula gua istighfar depan dia gaya seorang cendiakiawan islam terulung....gua cakap akak tak elok tuduh saya buat yang bukan bukan....nawaitu pun tak ada...ini dah kira kes fitnah dah nie...lu tau awek tu lenting apa kat gua??...” beliau suruh gua teka...

“tak tau”...malas gua nak teka....

“awek tue cakap macam nie...adik...awak tak payah la nak istighfar istighfar ini....kakak nie siang malam dah istighfar dah...lagi bagus dari awak...solat malam...awak kalau setakat istighfar macam ini tapi masih duduk berdua-duaan macam ini..tak guna juga.... awek tu fire gua macam tue...gua pasrah dan akur jea...”jelas beliau...

Mula mula gua nak gelak....gua gelak juga la beberapa harkat...lepas itu gua fikir balik...kenapa kakak tue sound orang lain macam tue??...lepas itu gua teringat kayangan tue tempat yang terbuka bukan tertutup....lain lah kalau maksiat sedang berleluasa...sampai nak lihat perempuan telanjang boleh pergi kayangan....boleh lah mereka serbu dengan skuad skuad pencegah kemungkaran...

Lama gua fikir...last last gua terasa nak back-up member gua dalam sikit hal....sebab gua rasa kakak tue perasan bagus dengan amalan amalan dia....memang la kakak tue cukup power dalam hal ehwal agama....tapi...gua rasa tak relevan untuk mempertikaikan amalan orang lain...makam dia belum cukup mantap untuk memperlekehkan perihal seorang manusia lain dengan tuhannya....benda basic dalam surah al-asr pun dia tak hayati...tuhan kata kalau berpesan pesan dengan kesabaran kan manusia tak akan rugi....itu lah jadinya kalau setakat taranum dapat A+...penghayatan dapat B-...

Itu gua rasa dah melebihi garisan...gua tak rasa pekerja pekerja sukarela itu ada special connection dengan tuhan sampai boleh tahu soal soal penerimaan amalan...

Kalaupun kakak itu nak marah marah...sila gunakan bahasa yang boleh menunjukkan amalan amalan dia membuahkan budi pekerti mulia dengan nasihat sakti berhikmah lagi jitu ....dengan bahasa yang tidak memperlekehkan amalan amalan member gua....nie sekarang member gua dah terasa....member gua kata dia ingat kakak tue sampai mati... dan lain lain pekerja di situ...

sebab lepas urin test...air kencing member gua terpercik kat seluar dia sikit...lepas tue dia mintak kain pelikat sebelum dipaksa bersembahyang sunat taubat berjemaah dengan lain lain kutu yang kantoi sekali di kayangan...then...kalau seluar dah terkena air kencing lu nak sembahyang macam mana kan??...gua ingat pekerja situ tertinggal akal di mana mana lah....tak pun paper fiqah diorang dapat maqbul jea...kantoi kat bab mutohharoh...malas gua nak konklusikan....

“weh...gua nak gerak dulu...”suddenly member gua mintak diri...

“lu nak pergi mana....” tanya gua hairan...

“gua nak pergi sembahyang la...tak lunas lagi...waktu pun dah nak suntuk dah nie...”balas beliau...

Gua tengok jam dah 1800....

“haha...bagus bagus...lu semalam dah high....hari nie cuci dengan air limau.. hari nie repent...esok restart”....perli gua berlada...

“cilake..lu jangan tengok semalam beb...kalau lu rasa semalam itu dekat sangat...cuba lu try pergi tengok gua tengah ting tong...lepas tu tangkap gambar gua....lepas tu gua berani bagi lu 8 juta....”

Gua terdiam...gua terasa “semalam” itu memang dah jauh gila...”tadi” pun dah cukup jauh dah....gua rasa sebab kita banyak sangat tengok “semalam ” lah sampai hari ini paradigm shift tak start start lagi...falsafah “tingtong ” member gua ada kala boleh digunapakai dan berisi motivasi suci juga...gua bukan nak suluh sesiapa...gua cuma nak suluh kita kita bermata serong yang ada rasa diskriminasi yang jadi sampah sampah tersumbat di saliran perubahan orang orang macam member gua.....

Ps:
gua memang sengaja guna bahasa melayu broken...sebab gua tak nak lupa daratan yang gua pun suka pergi pasar suatu masa dahulu...

4 ulasan:

Asma' berkata...

gua tersentuh baca entri kali ni.. benarlah, "semalam" memang dah jauh gila.. tapi kita terlalu banyak tengok "semalam"

::bLessinnG seeKeR:: berkata...

Assalammualaikum..

radzi.. Gud entry

::bLessinnG seeKeR:: berkata...

Assalammualaikum..

radzi.. Gud entry

NuRhAnIsAhSaFiAnShAhNuM berkata...

salam tuan rumah,

termenung jugak bila baca entry ni..
keep it up! ;)