semalam yang serabut #1

asalamualaikum... waktu sudah suntuk... esok pagi pukul 0830 ada kelas thermodynamic... aku masih gagal tidur malam lagi... aku hampir pitam lagi tadi... jadual makan memang aku tak pernah turuti... aku memang kerap skip meal.. akhirnya aku susahkan diri pergi kedai makan sebab aku buka periuk kat rumah sendiri memang tak ada nasi lagi... ish.. nasib baik wallet berisi... aku gi kedai makan dekat BHP... aku memang dah maklum kedai makan tu memang jual makanan yang tak pernah aku puji... tapi aku makan juga untuk alas perut dan tambah energy... mana kan tidak... muka aku dah berpeluh... pandangan aku dah kabur... aku nampak bintik bintik hitam... aku tahu ini memang nak pitam... aku ke warung itu pun membonceng motor orang... menggigil tangan aku pegang sudu dan garfu... makan bihun tomyam yang aku bagi grad C+....

aku pun tak tahu sebenarnya apa yang patut aku tulis... tapi baru sebentar tadi aku terkenang waktu aku di bangku sekolah... haha... aku gelak sendiri... waktu sekolah dulu aku memang anak jahil yang nakal.... aku memang trouble maker... guru disiplin ustazah hasyimah awang, warden cikgu fadhil samangon,  ketua warden ust.salihan ali, dan ramai lagi cikgu cikgi yang label aku dengan [ish!!...payahnya nak ajar budak nie...]...itu kot yang mereka cakap....aku rasa la dari mimik muka mereka bila terserempak dengan aku...entah apa cerita mereka sekarang....harap harap sihat sejahtera la....

owh...mari kita mula dengan form1 aku kat satu sekolah yang sepantasnya tak simpan pelajar macam aku...
aah...aku mengaku.... aku lepasan sekolah agama... ramai kawan kawan aku yang kadang kadang malu nak mengaku mereka sekolah agama... cis!!... kacang lupa kan kulit.... owh sekolah aku....

SEKOLAH AGAMA MENENGAH TINGGI HISAMUDIN KAMPUNG JAWA

FORM1
tak ada apa yang menarik aku masuk sekolah itu macam biasa... standard la orang orang kat kawasan aku nie... kalau siapa masuk sekolah itu boleh la dibanggakan... tapi aku rasa biasa je... cuma yang bezakan sekolah aku dengan sekolah menengah lain... kami pakai seluar warna putih... seputih hati hati kami... haha..
aku belajar kat sekolah itu macam budak budak biasa... mama aku pesan... belajar bersungguh sungguh...
tapi aku belajar lintang pukang....aah... life form1 aku memang tak mencabar dan aku rasa kosong je...beralih kepada form2...

FORM2
aku dah start tunjuk belang... sebab aku rasa kehidupan asrama memang terisi dengan benda benda yang bosan dan tak mencabar... aku dah start curi curi merokok untuk rasa the adventure of high school student... port yang paling sesuai untuk merokok ialah tingkat4 asrama... memang tak berpenghuni... owh... lupa bagitahu.... aku adalah generasi lelaki pertama yang masuk sekolah hisamudin nie.... sebelum tue sekolah tu adalah sekolah perempuan....tapi aku dengar sepuluh tahun sebelum generasi aku masuk memang pernah ada pelajar lelaki kat sekolah tu...entah la....aku pun tak ambil tahu sangat.... so that... asrama lelaki memang bukak di tingkat2 sahaja....aku tak punyai senior...kerana bilangan pelajar lelaki waktu itu terdiri dari batch aku dan batch bawah aku..... sangat sedikit...walaupun banyak cerita hantu yang aku dengar pasal tingkat4 tue....aku buat keras dan terus merokok dengan beberapa kaki yang aku tak tahu apa cerita mereka sekarang....aktiviti aku kerap di hidu warden warden dan balaci balaci sekolah  [*balaci = kaki report, tukang ampu warden, gipang dan yang seangkatan]...tapi aku tak pernah pun kantoi...sebab aku beraksi cemerlang dan berfikir panjang setiap kali sebelum memulakan aktiviti haram jadah itu....banyak warden warden ingat aku baik je time form2 nie...haha...

FORM3
masa aku di tingkatan tiga kehidupan aku memang sudah mula di penuhi liku ranjau dan dugaan bila mana nama aku sudah tercatit dalam senarai perlu di awasi....hari hari aku kena denda sebab lewat pergi aktiviti prep class la...itu la ini la...ah...memang muka wanted la senang cerita....tapi kali ini aku sudah maju setapak di hadapan... aku sudah berani fly [*fly = keluar malam panjat pagar pergi berfoya foya buang masa kat luar asrama]... kali ini aku baru rasa betul betul mencabar sebab aku terpaksa mengharungi hutan belantara di sebelah asrama lelaki.... pernah sekali waktu aku fly....ada bunyi macam bunyi ular macam biawak....aku pun tak pasti....tapi memang aku berani label kategori binatang buas la....terus aku meloncat loncat kat dalam semak tu...sebab aku tak mahu menapak takut kena patuk.... macam hantu bungkus....pernah sekali juga aku sedang riang berjalan dalam hutan belantara itu....owh ya....hutan belantara itu terletak di belakang quarters warden warden dan kakitangan sekolah..... ada satu kakitangan sekolah nie...sedang merokok di tepi rumah dia... aku rasa dia terlihat benda bergerak dalam hutan tu tapi samar samar sebab kami keluar pun bertemankan cahaya bulan kami pun tak perasan dia.... waktu kami perasan itu pun sebab lampu rumah dia masih menyala.... tau apa yang dia buat??.... dia acu senapang dekat kami.... menggagau kami tunduk... tapi ada juga dua tiga buddy aku yang baring kat tanah yang takut mati akibat peluru sesat.... alhamdulillah lepas kami baring itu dia tak tarik picu senapang itu....panjang lagi umur kami....kami jalan itik sampai kami rasa macam dah jauh dari rumah dia baru kami bangun berjalan macam manusia normal dengan jantung yang berdegup kencang.... memang banyak peristiwa waktu aku fly... terserempak dengan polis la...terserempak dengan cikgu sekolah la....ah...banyak lah...time form3 juga aku kantoi rokok....tahniah untuk pasukan pasukan yang bertungkus lumus untuk menjatuhkan kegiatan aku.... mama aku datang sekolah... mama aku menangis... sedih dan kecewa dengan perangai aku....untuk itu aku pun berhenti merokok... untuk 3 minggu jer.... lepas tu jahanam ketagih semula... aku sambung aktiviti aku macam biasa... ambil PMR dan pasang niat... tahun depan nak pindah sekolah lain... sekolah menengah meru je lah....dekat dengan rumah dan tak menyusahkan sesiapa....

FORM4
aku kembali ke sekolah itu lagi.... lepas result PMR keluar... aku tak ambil borang SBP... aku tak isi borang MRSM...kalau lah isi... menyesal tak guna.... aku pegang prinsip hidup mesti terus... aku belajar balik kat sekolah itu juga.... tau sebab apa??... sekolah menengah meru tak terima aku masuk....cis...sebab budak dah ramai sangat apply sekolah tu....owh ya... ramai cikgu terkejut dengan result aku.... aku sambung sekolah itu masuk kelas sains... belajar la biologi fizik kimia add math yang sebenarnya aku tak faham apa apa...haha...form 4 memang heaven.... tiada siapa kacau hidup aku.... plus.. mama bagi kebebasan penuh dekat aku... kebebasan yang budak budak sebaya aku tak dapat... aku pernah keluar rumah dan tak pulang pulang dua tiga hari dan mama aku tak bising apa apa... sampai sekarang pun mama aku takkan bising dengan apa apa yang aku buat.... mama dengan ayah cuma cakap satu benda....kalau sampai masuk lokap jangan telefon mereka untuk ikat jamin.... alhamdulillah.... dari form4 sampai sekarang aku boleh jaga diri aku....sebulan lepas aku masuk form4.... aku tak layak duduk asrama lagi... so that...berulang lah dari meru ke kampung jawa....aku dapat tawaran masuk ke sambest...SEKOLAH AGAMA MENENGAH BESTARI...atas nasihat destructive dari rakan rakan sekepala dengan aku.... aku tolak tawaran itu.... padahal
aku hanya perlu turun ke pejabat sekolah.... isi nama number IC... dan esoknya terus melapor diri di sambest... cis!...aku tak pergi......belajar lah aku form4 dan form5 di sekolah itu....

FORM5
ini zaman aku agak matang....segala yang lalu depan mata aku akan fikir buruk baiknya....zaman ini aku banyak terdedah dengan benda benda yang sepatutnya budak sekolah tak tahu.... cis!....alhamdulillah aku kuat untuk hadang benda benda jahanam itu masuk dalam darah daging aku....aku syukur sangat....allah tak gerakkan hati aku untuk terima benda yang bukan bukan....seterusnya aku tamat sekolah kat situ....kalau nak cerita semua memang panjang berjela....aku pendekkan kepada bahagian bahagian yang aku rasa menarik je....tamat sudah zaman sekolah aku dan aku dapat lanjutkan pelajaran ke KMPP......kolej matrikulasi pulau pinang

terima kasih buat guru guru rakan rakan dan makcik kantin yang selalu aku rembat makanan dia... owh ya....aku pernah gaduh dengan makcik kantin itu...sebab aku muda dan bodoh....tapi aku dengan makcik itu dah kosong kosong...tapi sekarang tahu makcik itu buat apa??... kalau aku datang sekolah itu je....dia mesti suruh makan.... dia belanja....kalau aku tolak... tahu dia cakap apa??..."eleh....dulu makcik tak bagi kamu curi..."....cis!...haha...
terima kasih untuk satu isi HISAMUDIN....



"semalam aku memang jahat...sebab itu hari ini kalau aku buat baik orang akan tertawa meloncat"







6 ulasan:

A I N >.< berkata...

radzi mmg radzi :)

rHAzeS m0HamAd berkata...

apa maksud nie?...
perli erk?...

::Raihana:: berkata...

cerita yang menghibur.
dapat membuatkan yang sedih tersenyum ^_^
syukron jazeelan

rHAzeS m0HamAd berkata...

trimas sudi komen miss.raihana

??? berkata...

I have a memories on this school too. :)

rhazes mohamad berkata...

ouh...tanda soal...sekolah nie memang banyak tanda soal...tak sangka pula itu awak